Skip to main content

Een cinemagraph is een video waarin slechts een klein gedeelte of onderwerp beweegt in een eindeloze herhaling (loop) en de rest van het beeld stil staat (frozen frame).

Je krijgt hierdoor een surreëel, maar interessante video.

wat-is-een-cinemagraph

Een cinemagraph. Het is een van de nieuwste trends op websites. Een video is al veel gebruikt, bijvoorbeeld  als achtergrond, maar kan best wel afleiden. Daarnaast kan een video ook best wel een impact hebben op de performance van je website. Het vergt namelijk best wel wat laadtijd.

Een cinemagraph is over het algemeen vrij klein qua mb’s. Omdat de video kort duurt, maar eindeloos herhaalt wordt vergt het vrij weinig resources. Het is daarom ideaal als achtergrond op je website.

Een ander voordeel is dat slechts een onderdeel van de video beweegt en daardoor heel subtiel is. Het leidt je bezoeker dus niet direct af van je call-to-action. Sterker nog, het geeft een extra wow-factor aan je webpagina en staat professioneel. Ik denk dat we dit steeds vaker zullen gaan zien op websites. En heel eerlijk, het ziet er ook heel vet uit!

Omdat het vrij nieuw is zijn er nog maar weinig cinemagraphs te vinden. En voor de meesten moet je ook betalen. De prijzen voor een exemplaar op Shutterstock liggen al snel tussen de 30 en 150 euro.

Er is verschillende software beschikbaar om een cinemagraph te maken:

Maar als je een beetje handig bent met Photoshop dan kun je ze ook zelf maken. Het idee is simpel. Je hebt 2 layers met video, waarvan de bovenste stilstaat. Daarop verwijder je het gedeelte dat je wilt laten bewegen, bijvoorbeeld wapperende haren. Die twee video’s sla je op als één en voila. Je hebt een cinemagraph. Het is wel belangrijk dat je beeld met een statief is gefilmd, want de video zelf moet niet bewegen. Op Youtube zijn veel tutorials te vinden over hoe je er zelf een kunt maken..

Met wat tijd en energie kun je zelf een gave video maken. En er zijn ook mogelijkheden voor offline gebruik. Denk aan een digitale fotolijst met een één van je favoriete film-scenes…