Skip to main content

Een cost per applicant is de kosten die verbonden zijn aan het aantrekken van één sollicitant. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit het plaatsen van een vacature, het uitvoeren van sollicitatiegesprekken en het doen van referentiecheck.

Cost per applicant inzichtelijk

Het is belangrijk om de cost per applicant inzichtelijk te maken, omdat dit je kan helpen om de efficiency van je recruitmentproces te verhogen en de kosten te verlagen. Als je weet wat de kosten zijn voor het aantrekken van één sollicitant, kun je gerichter werken aan het verlagen van deze kosten. Bijvoorbeeld door het plaatsen van vacatures op goedkopere of meer gerichte websites, het uitvoeren van een efficiëntere selectieprocedure of het doen van referentiecheck op een andere manier.

Vergelijk je recruitment kanalen

Daarnaast kan het ook nuttig zijn om de cost per applicant te vergelijken met de kosten van andere recruitmentkanalen, zoals headhunters of het aannemen van interne kandidaten. Op deze manier kun je bepalen welk recruitmentkanaal het meest efficiënt is voor jouw organisatie.

wat is de cost per applicant CPA

Het is ook goed om in gedachten te houden dat de cost per applicant niet alleen maar uit financiële kosten bestaat. Er zijn ook andere kosten, zoals tijd en middelen, die verbonden zijn aan het aantrekken van sollicitanten. Het is daarom belangrijk om ook deze kosten mee te nemen in je berekening van de cost per applicant.

Houd controle over de kosten

Een quote uit de film Star Wars die hierbij van toepassing kan zijn, is: “Control, control. You must learn control.” (Mace Windu, The Phantom Menace). Dit betekent dat je in controle moet zijn over alle kosten die verbonden zijn aan het aantrekken van sollicitanten, zodat je gericht kunt werken aan het verlagen van deze kosten en het recruitmentproces efficiënter kunt maken.

Deze tekst is geschreven met behulp van ChatGPT. ChatGPT is een chatbot met kunstmatige intelligentie, ontwikkeld door OpenAI.